Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z pomidorami, bazylią i oliwkami ma niepowtarzalny smak i aromat, jest wilgotny, ma piękny kolor. Jego smak kojarzy mi się z pizzą
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17305
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 337
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3311
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 107
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 135
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 70
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17305
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 337
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3311
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 107
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 135
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 70
Składniki
Pomidory z puszki mieszamy z drożdżami i połową mąki, odstawiamy na godzinę, by zaczyn zaczął fermentować. Oliwki kroimy na plasterki, bazylię i pomidory z zalewy drobno siekamy. Do zaczynu dodajemy sól, oliwę, posiekaną bazylię, resztę mąki i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Na końcu do ciasta dodajemy oliwki i suszone pomidory i zagniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto lekko smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie formujemy 2 bochenki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1-1,5 godziny). W trakcie wyrastania chlebki kilkakrotnie smarujemy oliwą. Chlebki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, studzimy na kratce.