Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie, który jest dostępny w sklepach, w dziale z artykułami do pieczenia ciast. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje. Czarnuszka daje zaś świetny aromat i smak.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118470
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8538
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3147
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2317
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1619
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118470
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8538
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3147
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2317
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1619
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Do przesianej mąki dodajemy otręby, czarnuszkę,olej, sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto około 10 minut.
Z gotowego ciasta formujemy bochenek i układamy go na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Po tym czasie smarujemy chleb żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i posypujemy czarnuszką. Nacinamy ostrym nożem. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb pszenno -żytni z czarnuszką gotowy!