Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie, który jest dostępny w sklepach, w dziale z artykułami do pieczenia ciast. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje. Czarnuszka daje zaś świetny aromat i smak.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8579
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 583
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8579
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 583
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią. Do przesianej mąki dodajemy otręby, czarnuszkę,olej, sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być gorąca. Gdy składniki połączą się na tyle, że nie będzie widać suchej mąki, zaczynamy wyrabiać ciasto około 10 minut.
Z gotowego ciasta formujemy bochenek i układamy go na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 do 1,5 godziny. Po tym czasie smarujemy chleb żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody i posypujemy czarnuszką. Nacinamy ostrym nożem. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb pszenno -żytni z czarnuszką gotowy!