Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zostało mi ze świąt trochę pszenicy na kutię więc trzeba było ją jakoś zużyć :) Chlebek wyszedł super ;)
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 700
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 173
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 488
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 700
Pamiętam, jak babcia piekła chleb w swoim małym, przytulnym domku na wsi, w p...
Odsłon: 173
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 488
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Pszenicę zmielić w młynku do kawy ale niezbyt drobno, dodać do mąki, w środku zrobić wgłębienie do którego wkruszyć drożdże, cukier i odrobinę letniej wody, delikatnie zamieszać i odstawić na 15 minut. Dodać sól, olej, kminek i część letniej wody, wyrabiać mikserem z hakami w trakcie wyrabiania dodawać wodę. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Dwie keksówki wyłożyć papierem pergaminowym. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówek. Ja sobie z tego ciasta zrobiłam jeszcze 4 bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia. Bułeczki piekłam 25 minut w 180 stopniach. Chleb na środku lekko przeciąć i posypać kminkiem, wstawić do piekarnika i skropić wodą, piec 1 godzinę w 180 stopniach, w trakcie pieczenia skrapiać chleb jeszcze 2 razy. Smacznego