Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zostało mi ze świąt trochę pszenicy na kutię więc trzeba było ją jakoś zużyć :) Chlebek wyszedł super ;)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11690
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11690
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Pszenicę zmielić w młynku do kawy ale niezbyt drobno, dodać do mąki, w środku zrobić wgłębienie do którego wkruszyć drożdże, cukier i odrobinę letniej wody, delikatnie zamieszać i odstawić na 15 minut. Dodać sól, olej, kminek i część letniej wody, wyrabiać mikserem z hakami w trakcie wyrabiania dodawać wodę. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Dwie keksówki wyłożyć papierem pergaminowym. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówek. Ja sobie z tego ciasta zrobiłam jeszcze 4 bułeczki. Odstawić do wyrośnięcia. Bułeczki piekłam 25 minut w 180 stopniach. Chleb na środku lekko przeciąć i posypać kminkiem, wstawić do piekarnika i skropić wodą, piec 1 godzinę w 180 stopniach, w trakcie pieczenia skrapiać chleb jeszcze 2 razy. Smacznego