Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem nie bułeczki a chleb pszenny. Skorzystałam z przepisu Karoliny jednej z moich grupowiczek na Facebooku. Chlebek wyszedł idealny, mięciutki z chrupiącą skórką. Serdecznie polecam ten przepis:)
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14620
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4556
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 719
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 314
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14620
Babka kawowa to idealne ciasto na Wielkanoc, ale i na inne okazje. Jest przep...
Odsłon: 34
Składniki
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy z solą. Następnie wlewamy drożdże i mieszamy łyżką. Ciasto zagniatamy dolewając wody tak aby nie było rzadkie ale też nie twarde. Ostawiamy i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę. Potem ciasto chwilkę wyrabiamy żeby je odgazować i wykładamy do keksówki posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Znowu na ok. godzinę odstawiamy do zrównania się z blachą. Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni ustawienie góra-dół, wkładamy chleb aby jeszcze podrusł na ok. 15 minut. Następnie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Pieczemy ok 1 godz aż chleb po ostukaniu wyda pusty głos. Wykładamy z blachy i studzimy. Smacznego:)