Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.
 
         
         
         
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16833
 
            Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 97
 
            Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 314
 
            Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 835
 
            Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23747
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16833
 
            Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 97
 
            Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 314
 
            Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 835
 
            Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23747
 
         
         
                Składniki
Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy to zrobić dobrym mikserem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny (jeżeli dodamy drożdże ten etap może być krótszy ) - w czasie pierwszego wyrastania składamy ciasto 3 razy (wprowadzamy tym samym powietrze do ciasta, bochenek będzie miał widoczne dziurki w miąższu).
Z wyrośniętego ciasta kształtujemy owalny bądź okrągły bochenek, wkładamy do koszyka chlebowego lub innej naszej formy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h.
Następnie szybko nacinamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z parą - przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260 stopni, następnie zmniejszamy ją do 230 stopni i pieczemy przez następne 20-25 minut (bochenek jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy głuchy odgłos). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce. Co do chleba? Oto kilka propozycji : - kromka chleba z kremowym serkiem z roszponką i czerwoną cebulą -kromka chleba z delikatną jajecznicą o poranku -kromka chleba ze smalcem z boczkiem, cebulką i skwarkami Smacznego :)