Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie. Bardzo proste wykonanie.
piekarnik, miseczki, forma do pieczenia keksówka 25 cm.
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 74
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2861
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 293
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 74
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2861
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 293
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.
W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto (5 minut).
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, chleb w formie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni grzałki (góra + dół), po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 60 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, wykładamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego !!!