Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie. Bardzo proste wykonanie.
piekarnik, miseczki, forma do pieczenia keksówka 25 cm.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12163
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1364
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12853
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4633
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12163
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1364
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12853
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4633
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.
W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto (5 minut).
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, chleb w formie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni grzałki (góra + dół), po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 60 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, wykładamy na kratkę do ostudzenia. Smacznego !!!