Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami dyni i słonecznika.
mikser, miska, forma do pieczenia keksówka 25 cm,
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5681
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2008
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 92
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 237
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 5681
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2008
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 92
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 237
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin. W dniu pieczenia: Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 4 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce. Udanego pieczenia :)