Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To przepyszny, puszysty chlebek z czarnuszka, który na śniadanie będzie smakował...i to bardzo!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10673
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10673
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka połączonego z wodą, dodać kilka łyżek mąki, wymieszać i odczekać 15 min. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wymieszać. Na końcu dodać czarnuszkę i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić w nasłonecznione miejsce do momentu, aż ciasto podwoi objętość.
Gotowe podzielić na dwie części, mniej więcej równe. Uformować podłużne bochenki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić jeszcze na ok. 30 min. Przed włożeniem do piekarnika ukośnie naciąć, posmarować wodą i posypać czarnuszką. Piec przez 10 min. w temp. 230 stopni, po czym zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze przez ok. 25 min. Smacznego!