Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykły, pszenny chlebek domowy zawsze można urozmaicić smacznym dodatkiem, np. makiem ...
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 241
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1458
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8923
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 241
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1458
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8923
Składniki
Drożdże połączyć z miodem. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, wymieszać. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka. pozostawić na ok. 40 min. do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Chlebek piec w temp. 230 stopni przez ok. 15-20 min, potem w 200 stopniach przez ok. 20-30 min. Smacznego!