Własny chlebek, z dodatkiem pieczonego boczku, pychota:). Piękny złotawy kolor, można pałaszować ze świeżym twarożkiem ze szczypiorkiem, lub z masełkiem i pomidorkiem:)
Chleb razowy z mąką kukurydzianą.
Składniki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 1850
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- drożdże 75 g
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 150 ml. ciepłej wody
- 1 jajko
- 4 plastry chudego boczku, pokrojonego w kostkę i spieczonego
Składniki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 1850
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- drożdże 75 g
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 150 ml. ciepłej wody
- 1 jajko
- 4 plastry chudego boczku, pokrojonego w kostkę i spieczonego

Etapy przygotowania
Do miski wsypać wszystkie mąki. Wymieszać, zrobić dołek.

W osobnej miseczce rozprowadzić drożdże, z cukrem i łyżką naszej mieszanki mąk oraz ciepłą wodą. Wlać do miski, poczekać ok. 10 minut by ruszyły.

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników: całe jajko, pokrajany w kostkę i spieczony boczek, sól. Wszystkie składniki dobrze wyrobić, przynajmniej 10 min. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.

Jak nam wyrośnie, uformować okrągły bochenek, obsypać mąką razową. Naciąć wierzch naszego bochenka, nożem na krzyż. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Można wyłożyć do foremki keksowej, ale ja tego nie robię, lubię taki okrągły, bo więcej jest chrupiącej skórki. I SMACZNEGO

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 126
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 126



Składniki
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej typ 1850
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- drożdże 75 g
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 150 ml. ciepłej wody
- 1 jajko
- 4 plastry chudego boczku, pokrojonego w kostkę i spieczonego
Do miski wsypać wszystkie mąki. Wymieszać, zrobić dołek.
W osobnej miseczce rozprowadzić drożdże, z cukrem i łyżką naszej mieszanki mąk oraz ciepłą wodą. Wlać do miski, poczekać ok. 10 minut by ruszyły.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników: całe jajko, pokrajany w kostkę i spieczony boczek, sól. Wszystkie składniki dobrze wyrobić, przynajmniej 10 min. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.
Jak nam wyrośnie, uformować okrągły bochenek, obsypać mąką razową. Naciąć wierzch naszego bochenka, nożem na krzyż. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Można wyłożyć do foremki keksowej, ale ja tego nie robię, lubię taki okrągły, bo więcej jest chrupiącej skórki. I SMACZNEGO
Ja bym dodała zamiast boczku przesmażoną cebulkę ,muszę koniecznie wypróbować :)
Wiesiu do prawdziwego chleba na zakwasie to mu brakuje właśnie zakwasu, to raczej rodzaj pszennej bułki, nie mniej jednak bardzo smaczny:)
mniam !!!