Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym różni się chleb szwajcarski od polskiego? Wbrew pozorom, nie chodzi o charakterystyczny krzyż na skórce. Co więcej, takie pieczywo można spotkać także w innych zakątkach świata, choć w dzisiejszych czasach najczęściej jest to chleb domowy – wypiekany bez pośpiechu, na własny użytek. W przemysłowej produkcji nie ma czasu na korzystanie z tradycyjnej, szwajcarskiej receptury, zgodnie z którą ciasto poddawane jest długiemu procesowi fermentacji. Oczywiście podstawą takiego ciasta jest aktywny zakwas, „dokarmiony” porcją wody i mąki (w proporcji 1:1 – po 50 g przy podanej w przepisie ilości zakwasu) na kilka godzin przed przystąpieniem do pracy.
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Składniki
Połącz w misce wodę i zakwas. Dodaj do nich mąkę. Wymieszaj wszystkie składniki (drewnianą łyżką lub mikserem) – tylko do połączenia składników. Pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę (pod przykryciem z bawełnianej ściereczki).
Dodaj do ciasta sól. Wyrób ciasto mikserem z hakami na gładką, elastyczną masę. Odstaw pod przykryciem na 3-4 godziny.
Delikatnie (by nie „spuścić” powietrza) uformuj z ciasta bochenek i przełóż go do koszyczka – wyłożonego ściereczką i oprószonego mąką. Tak przygotowany chleb wstaw na około 8-12 godzin (na przykład na noc) do lodówki.
Ogrzej chleb do temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik (z umieszczoną w nim formą do chleba) do temperatury 230-240°C.
Przełóż szybko chleb do rozgrzanego naczynia (przedtem ostrożnie wyjmij je z piekarnika) i natnij go na krzyż ostrym, zwilżonym wodą nożem.
Wstaw chleb do piekarnika pod przykryciem. Piecz w ten sposób około 30 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 15 minut – aż zarumieni się skórka. Ostudź chleb na kratce.