Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam chleb jest bardzo mięciutki i aromatyczny, z wyczuwalną nutą oleju sezamowego. Świetnie sprawdzi się z domowymi wędlinami i pastami.
Mąkę, drożdże, cukier i sól wsyp do dużej miski. Wymieszaj suche składniki. Zrób zagłębienie w środku i stopniowo wlewaj wodę. Szybko wymieszaj całość, a następnie ciasto wyłóż na podsypany mąką blat.
Ugniataj ciasto przez 8-10 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotuj dużą miskę. Lekko nasmaruj jej wnętrze olejem. Przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na blat i krótko zagnieć. Uformuj owalny bochenek. Blaszkę lub garnek do pieczenia chleba oprósz mąką i przełóż ciasto do naczynia.
Folię spożywczą delikatnie nasmaruj niewielką ilością oleju. Przykryj luźno rosnący bochenek i pozostaw na ok. 1 godzinę lub do ponownego podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Wszystkie składniki na skórkę chleba tygrysiego wymieszaj w małej miseczce do momentu uzyskania jednolitej pasty. W razie potrzeby konsystencją możesz sterować, dodając wody lub mąki. Odstaw roztwór na ok. 5 minut.
Posmaruj przygotowaną pastą wierzch bochenka za pomocą pędzelka silikonowego lub szpachelki cukierniczej.
Chleb tygrysi piecz na środkowej półce piekarnika przez 35 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 33
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 108
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587217
Bardzo smaczna i podzielna zapiekanka.
Odsłon: 33
Polędwiczki z indyka przygotujecie w kilka chwil. Duszone w śmietanowym sosi...
Odsłon: 108
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 587217
Składniki
Mąkę, drożdże, cukier i sól wsyp do dużej miski. Wymieszaj suche składniki. Zrób zagłębienie w środku i stopniowo wlewaj wodę. Szybko wymieszaj całość, a następnie ciasto wyłóż na podsypany mąką blat.
Ugniataj ciasto przez 8-10 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotuj dużą miskę. Lekko nasmaruj jej wnętrze olejem. Przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na blat i krótko zagnieć. Uformuj owalny bochenek. Blaszkę lub garnek do pieczenia chleba oprósz mąką i przełóż ciasto do naczynia.
Folię spożywczą delikatnie nasmaruj niewielką ilością oleju. Przykryj luźno rosnący bochenek i pozostaw na ok. 1 godzinę lub do ponownego podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Wszystkie składniki na skórkę chleba tygrysiego wymieszaj w małej miseczce do momentu uzyskania jednolitej pasty. W razie potrzeby konsystencją możesz sterować, dodając wody lub mąki. Odstaw roztwór na ok. 5 minut.
Posmaruj przygotowaną pastą wierzch bochenka za pomocą pędzelka silikonowego lub szpachelki cukierniczej. Chleb tygrysi piecz na środkowej półce piekarnika przez 35 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 107
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 8595