Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam chleb jest bardzo mięciutki i aromatyczny, z wyczuwalną nutą oleju sezamowego. Świetnie sprawdzi się z domowymi wędlinami i pastami.
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 325
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3827
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 325
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone owinięte w chrupiący boczek to klasyczne danie w nie...
Odsłon: 3827
Składniki
Mąkę, drożdże, cukier i sól wsyp do dużej miski. Wymieszaj suche składniki. Zrób zagłębienie w środku i stopniowo wlewaj wodę. Szybko wymieszaj całość, a następnie ciasto wyłóż na podsypany mąką blat.
Ugniataj ciasto przez 8-10 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotuj dużą miskę. Lekko nasmaruj jej wnętrze olejem. Przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na blat i krótko zagnieć. Uformuj owalny bochenek. Blaszkę lub garnek do pieczenia chleba oprósz mąką i przełóż ciasto do naczynia.
Folię spożywczą delikatnie nasmaruj niewielką ilością oleju. Przykryj luźno rosnący bochenek i pozostaw na ok. 1 godzinę lub do ponownego podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Wszystkie składniki na skórkę chleba tygrysiego wymieszaj w małej miseczce do momentu uzyskania jednolitej pasty. W razie potrzeby konsystencją możesz sterować, dodając wody lub mąki. Odstaw roztwór na ok. 5 minut.
Posmaruj przygotowaną pastą wierzch bochenka za pomocą pędzelka silikonowego lub szpachelki cukierniczej. Chleb tygrysi piecz na środkowej półce piekarnika przez 35 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.