Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam chleb jest bardzo mięciutki i aromatyczny, z wyczuwalną nutą oleju sezamowego. Świetnie sprawdzi się z domowymi wędlinami i pastami.
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 96
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 48
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10242
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 98
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 63
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 161
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 96
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 48
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10242
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 98
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 63
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 161
Składniki
Mąkę, drożdże, cukier i sól wsyp do dużej miski. Wymieszaj suche składniki. Zrób zagłębienie w środku i stopniowo wlewaj wodę. Szybko wymieszaj całość, a następnie ciasto wyłóż na podsypany mąką blat.
Ugniataj ciasto przez 8-10 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotuj dużą miskę. Lekko nasmaruj jej wnętrze olejem. Przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasta, przełóż je na blat i krótko zagnieć. Uformuj owalny bochenek. Blaszkę lub garnek do pieczenia chleba oprósz mąką i przełóż ciasto do naczynia.
Folię spożywczą delikatnie nasmaruj niewielką ilością oleju. Przykryj luźno rosnący bochenek i pozostaw na ok. 1 godzinę lub do ponownego podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Wszystkie składniki na skórkę chleba tygrysiego wymieszaj w małej miseczce do momentu uzyskania jednolitej pasty. W razie potrzeby konsystencją możesz sterować, dodając wody lub mąki. Odstaw roztwór na ok. 5 minut.
Posmaruj przygotowaną pastą wierzch bochenka za pomocą pędzelka silikonowego lub szpachelki cukierniczej. Chleb tygrysi piecz na środkowej półce piekarnika przez 35 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.