Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis w sam raz na nieco starsze pieczywo... np. "resztki" z imprezy :)
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 301
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 100
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 477
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 301
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 100
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 477
Składniki
Przygotuj chleb, bułki przekrój na połowę lub na 3 części.
Wersja I - To jest wersja podstawowa - Jajka połącz z mlekiem, dodaj sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Wersja II: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj posiekany czosnek. Wersja III: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj ostrą przyprawę, np. chilli. Wersja IV: do jajka, mleka oprócz soli i pieprzu dodaj kurkumę lub carry (smak dość specyficzny i nie każdy to lubi).
Pieczywo umieść w jajku i mleku. Pozwól, aby trochę nasiąkło z obu stron. Musisz uważać, aby pieczywo nie leżakowało zbyt długo w płynie, ponieważ wtedy się rozpadnie.
Na patelni rozpuść masło. Musi być go dość dużo, aby chleb się ładnie zarumienił.
Pieczywo przełóż na patelnię na rozgrzane masło. Obsmażaj z obu stron aż do zarumienionego koloru.
Odsącz nadmiar tłuszczu, np. przy użyciu papierowego ręcznika. Pieczywo będzie smaczne zarówno na ciepło (z chrupiącą skórką) jak i na zimno :)