Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby chleb się nie zmarnował bo wyrzucać nie lubię postanowiłam przygotować go w jajku ze śmietaną jak robiła nam mama gdy byliśmy jeszcze dziećmi, najlepsze wspomnienia z mego dzieciństwa
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1285
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5812
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8824
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18431
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1285
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5812
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8824
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18431
Składniki
Do salaterki wbić całe jajka, wsypać przyprawę uniwersalną ulubioną oraz dodać kwaśną śmietanę ( jajka w zależności ile mamy chleba ). Wszystko roztrzepać widelcem do połączenia się składników w jedną masę jajeczną
Jak już mamy przygotowaną masę na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go a następnie chleb zanurzyć w masie jajecznej i układać na rozgrzanym oleju smażyć z obu stron po kilka minut na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażony chleb układać na talerzu jeden na drugim, nie wciąga dużo oleju ( nie dolewać zimnego oleju w trakcie smażenia ponieważ jajko będzie odchodzić od chleba )
Usmażony chlebuś jest przesmaczny i bardzo pulchny można powiedzieć że rozpływa się w ustach. Kto za dzieciństwa jadał taki rarytas to dokładnie wiem o czym pisze i myślę że chętnie skorzystacie z tego przepisu choć jest banalnie prosty, przygotuje je nawet dziecko z małą pomocą dorosłego. Usmażony jeszcze gorący chlebek można jeść popijając szklanką zimnego mleka lub kto z czym lubi