Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ojej to były najwspanialsze czasy dzieciństwa kiedy dziadek albo mama smażyli nam na śniadanie lub kolację chleb z dodatkiem mleka, śmietany, maślanki a nawet zsiadłego mleka
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 819
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8184
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13053
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 388
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 132
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2248
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 819
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8184
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13053
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 388
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 132
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2248
Składniki
Do wysokiej salaterki wbić całe jajka, wlać maślankę oraz wsypać sól. żółtka poprzekłuwać a następnie za pomocą widelca lub trzepaczki roztrzepać jajka. Jak już są dokładnie roztrzepane wtedy dodać drobno pokrojony szczypior i wymieszać łącząc jajka ze szczypiorem na jednolitą masę. Gdy masa jajeczna jest już przygotowana na patelnię wlać olej tak więcej ponad dno patelni rozgrzać go a następnie zamoczyć kromkę chleba z obu stron tak aby na chlebie znalazł się szczypior
Zamoczone w masie jajecznej ze szczypiorem kromki chleba kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano złoty kolor lub jeśli ktoś woli to bardziej przypiekać ( ja wolę złoty kolor zaś mąż woli gdy jest bardziej rumiany ). Usmażony chleb układać na talerzu jeden na drugim, chleb nie wciąga dużo oleju a to za sprawą dodanej do masy jajecznej maślanki
Tak przygotowany usmażony chleb w jajku z maślanką i szczypiorem jest bardzo pulchny i mięciutki, każde dziecko na pewno się skusi no chyba że nie lubi szczypioru lecz go można pominąć i usmażyć z samym jajkiem i maślanką. Najlepsza niespodzianka gdy dzieci nie widzą przygotowanego dania wtedy jest dla nich smaczniejsze danie. Najlepiej gdy mamy chleb taki który już nie jest za świeży lecz tak zwany czerstwy ale może być również jak najbardziej świeży