Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kolorowy chleb z miejscem na solniczkę. korzystałam z przepisu cukiernicze kreacje charlotte. bardzo polecam
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6983
Polecam.
Odsłon: 133
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5304
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2460
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6983
Polecam.
Odsłon: 133
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5304
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2460
Składniki
CHLEB Zalewam drożdże 2 łyżkami wody, mieszam i odstawiam. Odsypuję 125 ml mąki tortowej. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję melasę wymieszaną z letnią wodą i olejem. Dosypuję sól. Wlewam mleczko drożdżowe i zakwas. Wszystko mieszam do połączenia, przykrywam ścierką i odstawiam na około 15 minut. Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiam przez około 10 minut. Podsypuję odłożoną wcześniej mąką. Wyrabiam tak długo, aż ciasto będzie zwarte i jednolite, ale ciągle lekko lepkie. Przekładam ciasto do oprószonej mąką miski, nakrywam ścierką i czekam około 2 godzin. W tym czasie przygotowuję ozdoby z ciasta małorosnącego /przepis dalej/. Po upływie 2 godzin dłonie dokładnie oprószam mąką. Wyjmuję ciasto i kładę na omączonym blacie. Szykuję obok blachę z piekarnika, wykładam ją papierem do pieczenia. Z ciasta formuję kulę, rozwałkowuję ją na dysko o szerokości 25-30 cm. W środku robię dziurę palcem. Kciuk wciskam w wytworzoną dziurę, palcem środkowym łapię za zewnętrzną krawędź i ściskam ciasto. W ten sposób tworzy się na środku złączka, a wewnętrzny okrąg się powiększa. Krok po kroku powtarzam czynność na całości ciasta. Delikatnie je unoszę /używam deski do pizzy/ i przekładam na papier do pieczenia na blasze, szwem do dołu. Drewnianym nożem do masła robię nacięcia od zewnętrznego okręgu do środka /mniej więcej do połowy/, tak, aby powstało coś w rodzaju ośmiolistnej koniczynki. Obok każdego nacięcia, w odstępie około 1 cm robię drugie nacięcie. Powstały w ten sposób wąski pasek wyciągam na zewnątrz /powstaje takie słońce z promieniami/. Każdy taki promień unoszę, skręcam w ślimak i układam przy wewnętrznej krawędzi chleba. Czynność powtarzam osiem razy. Na tak powstałe ciasto nakładam przygotowane w czasie wyrastania dekoracje – przyklejam je na wodę. Skrapiam ciasto wodą, przykrywam oprószoną mąką ścierką i odstawiam na pół godziny /do dziurki w chlebowym wianku można włożyć owinięty folią kieliszek, żeby się nie zasklepiła za bardzo/. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na sam koniec smaruję cały chleb mlekiem zmieszanym z rozkłóconym jajkiem. Piekę około 50-55 minut. Studzę. Maluję barwnikami.
DEKORACJE Łączę wszystkie składniki i zagniatam do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ważne, żeby nie kruszyło się za bardzo, a było jak twardawa plastelina. Owijam w folię i chowam do lodówki. Odrywam po kawałku, przygotowując dekoracje.