Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, rozpływający się w ustach. Doskonale smakuje np. ze swojską kiełbasą lub smalcem
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 824
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 824
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Rozkruszone drożdże, cukier, wodę oraz 2 łyżki mąki wymieszać. Rozczyn przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z solą, masłem i rozczynem. Dodać jajka i wyrabiać ok. 15 min. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i uformować zgrabny bochenek. Ponacinać z wierzchu. Chleb umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie piec ok 45 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Rada: chleb można piec na dużej blasze od ciasta. Jednak ja piekę w foremce keksowej o wymiarach 33 cm. na 12,5 cm. Można też z tej porcji upiec 2 małe bochenki chleba w małych foremkach keksowych długości 18 cm.