Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4113
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73464
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 553
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15637
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4113
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 73464
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 553
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15637
Składniki
Przesiać mąkę, sól, cukier i drożdże do miski, dodać masło i wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Posypać mąką stolnicę, wyłożyć ciasto i wyrabiać przez 10 min. Gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk, włożyć ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe, ciche i spokojne miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ponownie wyrobić i podzielić na dwie części i każdą część na trzy kawałki. Z każdego kawałka uwinąć długi pasek. Zapleść dwa warkocze. Uformować dwa koła i połączyć końce warkocza, tak aby otrzymać dwa zaplecione obwarzanki. Posmarować blachę masłem i położyć chleby. Wierzch wysmarować jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35 - 45 min.