Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasach, gdy prawdziwe piekarnie pachnące od rana pieczywem na zakwasie, należą do rzadkości, coraz bardziej popularne staje się samodzielne pieczenie chleba. Niektórych wciąż jeszcze zniechęcają skomplikowane receptury i czasochłonny proces ich realizacji. Należysz do takich osób? Wypróbuj banalnie prosty i szybki przepis na chleb z 3 składników – nie licząc wody i dodanej do smaku soli.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 820
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1150
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 804
Makaron z łososiem w kremowym sosie to danie, które łączy w sobie prostotę wy...
Odsłon: 204
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 820
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1150
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 804
Makaron z łososiem w kremowym sosie to danie, które łączy w sobie prostotę wy...
Odsłon: 204
Składniki
Rozpuść drożdże w 80 ml wody. Dodaj cukier i 50 g mąki. Dokładnie wymieszaj zaczyn i odstaw pod przykryciem z bawełnianej ściereczki w ciepłe miejsce na 15 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie, połącz go z resztą wody i mąki oraz z solą. Zagnieć wszystkie składnik ręcznie lub z pomocą miksera. Gdy uzyskasz gładkie ciasto (nie powinno się kleić – w razie potrzeby dosyp nieco męki), włóż je do miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny – do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieć. Uformuj z ciasta kulę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Rozpłaszcz lekko kulę – na kształt okrągłego bochenka. Uformowane ciasto posmaruj delikatnie wodą i odstaw na pół godziny do dalszego wyrastania.
Wyrośnięty chleb natnij ostrym nożem „na krzyż”. Jeśli chcesz, możesz też powycinać na nim bardziej fantazyjne wzory. Piekarnik nagrzej do 220°C. Na jego dolną półkę wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem – dzięki temu skórka chleba będzie bardziej chrupiąca. Blachę z chlebem wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Po upieczeniu wystudź chleb na kratce.