Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasach, gdy prawdziwe piekarnie pachnące od rana pieczywem na zakwasie, należą do rzadkości, coraz bardziej popularne staje się samodzielne pieczenie chleba. Niektórych wciąż jeszcze zniechęcają skomplikowane receptury i czasochłonny proces ich realizacji. Należysz do takich osób? Wypróbuj banalnie prosty i szybki przepis na chleb z 3 składników – nie licząc wody i dodanej do smaku soli.
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 63
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 69
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 66
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 63
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 69
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 66
Składniki
Rozpuść drożdże w 80 ml wody. Dodaj cukier i 50 g mąki. Dokładnie wymieszaj zaczyn i odstaw pod przykryciem z bawełnianej ściereczki w ciepłe miejsce na 15 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie, połącz go z resztą wody i mąki oraz z solą. Zagnieć wszystkie składnik ręcznie lub z pomocą miksera. Gdy uzyskasz gładkie ciasto (nie powinno się kleić – w razie potrzeby dosyp nieco męki), włóż je do miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny – do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieć. Uformuj z ciasta kulę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Rozpłaszcz lekko kulę – na kształt okrągłego bochenka. Uformowane ciasto posmaruj delikatnie wodą i odstaw na pół godziny do dalszego wyrastania.
Wyrośnięty chleb natnij ostrym nożem „na krzyż”. Jeśli chcesz, możesz też powycinać na nim bardziej fantazyjne wzory. Piekarnik nagrzej do 220°C. Na jego dolną półkę wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem – dzięki temu skórka chleba będzie bardziej chrupiąca. Blachę z chlebem wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Po upieczeniu wystudź chleb na kratce.