Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż budzący cię zapach świeżego chleba. Przepis bardzo prosty i wypróbowany wielokrotnie. Chleb ma chrupiącą skórkę, miękki i wilgotny środek. Własnoręcznie upieczony chleb to początek udanego dnia :)
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29175
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1615
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 129
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18479
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 626
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29175
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1615
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 129
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18479
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 626
Składniki
Mąki przesiewamy przez sitko.
Następnie dodajemy płatki owsiane, otręby pszenne, owsiane i żytnie, siemię lniane oraz słonecznik.
Dodajemy także cukier, sól, zakwas i dolewamy obie wody.
Wszystko miksujemy na małych obrotach.
Gotowe ciasto pozostawiamy na pół godziny.
Po pół godzinie odkładamy zakwas do słoika (będzie na kolejny chleb) i przekładamy do foremki. Pozostawiamy ciasto na 12 godzin.
Po 12 godzinach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Chleb pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 150-160 stopni.
Smacznego :)
Przepyszny :)
Uwaga! Ja miałam to szczęście, że zakwas dostałam. Samodzielnie zakwas można zrobić z mniejszej ilości składników, wymieszać i zostawić na kilka dni.