Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż budzący cię zapach świeżego chleba. Przepis bardzo prosty i wypróbowany wielokrotnie. Chleb ma chrupiącą skórkę, miękki i wilgotny środek. Własnoręcznie upieczony chleb to początek udanego dnia :)
Polecam.
Odsłon: 258
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 99
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5899
Polecam.
Odsłon: 258
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 99
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5899
Składniki
Mąki przesiewamy przez sitko.
Następnie dodajemy płatki owsiane, otręby pszenne, owsiane i żytnie, siemię lniane oraz słonecznik.
Dodajemy także cukier, sól, zakwas i dolewamy obie wody.
Wszystko miksujemy na małych obrotach.
Gotowe ciasto pozostawiamy na pół godziny.
Po pół godzinie odkładamy zakwas do słoika (będzie na kolejny chleb) i przekładamy do foremki. Pozostawiamy ciasto na 12 godzin.
Po 12 godzinach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Chleb pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 150-160 stopni.
Smacznego :)
Przepyszny :)
Uwaga! Ja miałam to szczęście, że zakwas dostałam. Samodzielnie zakwas można zrobić z mniejszej ilości składników, wymieszać i zostawić na kilka dni.