Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż budzący cię zapach świeżego chleba. Przepis bardzo prosty i wypróbowany wielokrotnie. Chleb ma chrupiącą skórkę, miękki i wilgotny środek. Własnoręcznie upieczony chleb to początek udanego dnia :)
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2253
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 112
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5231
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 700
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2253
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 112
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5231
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 700
Składniki
Mąki przesiewamy przez sitko.
Następnie dodajemy płatki owsiane, otręby pszenne, owsiane i żytnie, siemię lniane oraz słonecznik.
Dodajemy także cukier, sól, zakwas i dolewamy obie wody.
Wszystko miksujemy na małych obrotach.
Gotowe ciasto pozostawiamy na pół godziny.
Po pół godzinie odkładamy zakwas do słoika (będzie na kolejny chleb) i przekładamy do foremki. Pozostawiamy ciasto na 12 godzin.
Po 12 godzinach ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Chleb pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 150-160 stopni.
Smacznego :)
Przepyszny :)
Uwaga! Ja miałam to szczęście, że zakwas dostałam. Samodzielnie zakwas można zrobić z mniejszej ilości składników, wymieszać i zostawić na kilka dni.