Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki zawartości dyni chleb nabiera pięknego koloru, jest miękki i puszysty, a dodatek miodu wprowadza przyjemną słodycz. Dla uatrakcyjnienia pieczywa posyp go ulubionymi nasionami i przyprawami.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3610
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3610
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Aby uzyskać puree z dyni, pokrój warzywo na kawałki, usuń gniazda nasienne i piecz w piekarniku w 200°C przez ok. 20 minut. Po czym ostudź, przełóż miąższ do naczynia i zblenduj.
W pierwszej misce wymieszaj mąki z drożdżami i odstaw. W drugiej misce (większej) wymieszaj śmietanę, wodę, miód, puree z dyni oraz sól i olej. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną, mieszając drewnianą łyżką, a później zagniatając ciasto ręcznie. Proces zagniatania może zająć kilka minut. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie. Posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ciasto przełóż do okrągłego naczynia żaroodpornego, bezpośrednio na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) lub na kamień do pieczenia pizzy. Zwilż powierzchnię chleba wodą, posyp nasionami i pozostaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Następnie rozgrzej piekarnik do 180° C i wstaw naczynie lub blachę z chlebem z dynią do pieca. Piecz ok. 30 minut. Upieczony chlebek wyjmij, odstaw na kratkę do ostudzenia i podawaj w ulubiony sposób.