Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki zawartości dyni chleb nabiera pięknego koloru, jest miękki i puszysty, a dodatek miodu wprowadza przyjemną słodycz. Dla uatrakcyjnienia pieczywa posyp go ulubionymi nasionami i przyprawami.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2263
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2994
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 655
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2263
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2994
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 655
Składniki
Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Aby uzyskać puree z dyni, pokrój warzywo na kawałki, usuń gniazda nasienne i piecz w piekarniku w 200°C przez ok. 20 minut. Po czym ostudź, przełóż miąższ do naczynia i zblenduj.
W pierwszej misce wymieszaj mąki z drożdżami i odstaw. W drugiej misce (większej) wymieszaj śmietanę, wodę, miód, puree z dyni oraz sól i olej. Stopniowo dodawaj mieszankę mączną, mieszając drewnianą łyżką, a później zagniatając ciasto ręcznie. Proces zagniatania może zająć kilka minut. Ciasto powinno być miękkie i lekko lepkie. Posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Następnie ciasto przełóż do okrągłego naczynia żaroodpornego, bezpośrednio na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia) lub na kamień do pieczenia pizzy. Zwilż powierzchnię chleba wodą, posyp nasionami i pozostaw na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Następnie rozgrzej piekarnik do 180° C i wstaw naczynie lub blachę z chlebem z dynią do pieca. Piecz ok. 30 minut. Upieczony chlebek wyjmij, odstaw na kratkę do ostudzenia i podawaj w ulubiony sposób.