Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze i najzdrowsze są chleby pieczone w domu. Mam wiele sprawdzonych przepisów. Ten chlebuś urzeka żółciutkim kolorem dzięki dodatkowi kurkumy. W połączeniu z białym serem, pomidorem i szczypiorkiem jest wprost doskonały :)
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68063
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1961
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68063
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1961
Składniki
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy na 15 minut, by zaczęły pracować. Mąkę, kurkumę, sól, cukier łączymy, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, a następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i żółtka. Wyrabiamy ciasto - będzie klejące. Masę przekładamy do natłuszczonej oliwą miski i odstawiamy do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch polewamy lekko wodą i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.