Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, apetyczny i smakowity chlebek z płatkami owsianymi zasmakuje każdemu kto go spróbuje, a przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci. Piekłam go pierwszy raz, wyszedł bardzo smaczny i do przepisu na pewno będę wracać.
kek sówka, miska, łyżka, ścierka,
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 74
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 208
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 87
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 74
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 208
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 87
Składniki
Do większej miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko oraz 1 dużą łyżkę mąki pełnoziarnistej, odstawić do wyruszania na 15 minut. Po 15 minutach dodać mąkę, sól, mleko oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć do kek-sówki wysmarowanej tłuszczem , wierzch wyrównać, obsypać płatkami owsianym. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 10 minut góra - dół, (bez termo obiegu), po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.