Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z mąki pełnoziarnistej ciemnej z domieszką mąki chlebowej jasnej.
Miska, naczynie żaroodporne lub blacha do pieczenia, waga
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 159
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15537
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 166
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 113
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 159
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15537
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 166
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 113
Składniki
Odmierzamy mąkę i mieszamy z suchymi składnikami: drożdżami, cukrem, solą, a następnie dodajemy masło o temperaturze pokojowej i delikatnie rozprowadzamy, a potem dodajemy wodę stopniowo zagniatając. Wyrabiamy 10 minut, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
Kiedy chleb podwoi rozmiar, wykładamy na powierzchnię posypaną mąką i składamy w kopertę, po czym odstawiamy na noc przykrywając naczynie z chlebem ściereczką.
Następnego dnia wykładamy chleb na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie formujemy kształt naczynia, w którym będziemy piec chleb. Przekładamy chleb do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 225 stopni Celsjusza przez pół godziny, a następnie wyjmujemy chleb z naczynia chwytając za brzegi papieru i pieczemy następne 10-15 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.