Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z mąki pełnoziarnistej ciemnej z domieszką mąki chlebowej jasnej.
Miska, naczynie żaroodporne lub blacha do pieczenia, waga
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1200
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1200
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Odmierzamy mąkę i mieszamy z suchymi składnikami: drożdżami, cukrem, solą, a następnie dodajemy masło o temperaturze pokojowej i delikatnie rozprowadzamy, a potem dodajemy wodę stopniowo zagniatając. Wyrabiamy 10 minut, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
Kiedy chleb podwoi rozmiar, wykładamy na powierzchnię posypaną mąką i składamy w kopertę, po czym odstawiamy na noc przykrywając naczynie z chlebem ściereczką.
Następnego dnia wykładamy chleb na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie formujemy kształt naczynia, w którym będziemy piec chleb. Przekładamy chleb do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 225 stopni Celsjusza przez pół godziny, a następnie wyjmujemy chleb z naczynia chwytając za brzegi papieru i pieczemy następne 10-15 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.