Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z mąki pełnoziarnistej ciemnej z domieszką mąki chlebowej jasnej.
Miska, naczynie żaroodporne lub blacha do pieczenia, waga
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 828
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5780
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9594
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 276
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 828
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5780
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9594
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 276
Składniki
Odmierzamy mąkę i mieszamy z suchymi składnikami: drożdżami, cukrem, solą, a następnie dodajemy masło o temperaturze pokojowej i delikatnie rozprowadzamy, a potem dodajemy wodę stopniowo zagniatając. Wyrabiamy 10 minut, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
Kiedy chleb podwoi rozmiar, wykładamy na powierzchnię posypaną mąką i składamy w kopertę, po czym odstawiamy na noc przykrywając naczynie z chlebem ściereczką.
Następnego dnia wykładamy chleb na posypaną mąką powierzchnię i delikatnie formujemy kształt naczynia, w którym będziemy piec chleb. Przekładamy chleb do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 225 stopni Celsjusza przez pół godziny, a następnie wyjmujemy chleb z naczynia chwytając za brzegi papieru i pieczemy następne 10-15 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.