Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wielu składników. Znika ze stołu jeszcze ciepły.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20550
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9540
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2093
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4095
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 718
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 361
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20550
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9540
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2093
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4095
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 718
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 361
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy na środek drożdże i cukier, z boku sól, wlewamy letnią wodę i olej. Łączymy wszystkie składniki łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką do momentu, aż będzie odchodziło od niej. Ciasto jest gęste, możemy wyrabiać je na blacie około 10 minut. Staramy się nie podsypywać ciasta mąką.
Formujemy kulę, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Niech ciasto spokojnie rośnie.
Po godzinie przekładamy ciasto na blat, ponownie wyrabiamy, ale krótko. Rozciągamy je w prostokąt i składamy tak, aby było zwarte i nieduże. Formujemy chleb. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie włączamy piekarnik na 220 °C. Chleb nacinamy na środku, aby nie pękł w sposób niekontrolowany w trakcie pieczenia, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody.
Pieczemy chleb 30 minut w 220 °C. Po tym czasie dopiekamy chleb jeszcze 10 minut w 200 °C do zarumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy od razu z piekarnika. Chleb zwykły na drożdżach gotowy!
Nasze rady: Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić na czas wyrastania w piekarniku nagrzanym do 30 °C. Chleb nacinamy bardzo ostrym nożem lub żyletką (my zrobiłyśmy nacięcie nożykiem do tapet) dosyć głęboko, aby w trakcie pieczenia nie pękł nam w sposób niekontrolowany.