Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy domowy chleb żytni na zakwasie. Tylko 3 składniki.
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1200
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 3840
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1200
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 3840
Składniki
Zakwas: Zakwas przygotowujemy przez tydzień i każdego dnia wykonujemy te same czynności. Dodajemy wodę i mąkę żytnią typ 2000 i wszystko mieszamy. Zakwas polecam hodować w wysokim plastikowym lub szklanym pojemniku, który będzie przykrywany ścierką kuchenną. 1. dzień: 1 łyżka mąki i 2 łyżki wody 2. dzień: 1 łyżka mąki i 2 łyżki wody 3. dzień: 1 łyżka mąki i 2 łyżki wody 4. dzień: 2 łyżki mąki i 4 łyżek wody 5. dzień: 3 łyżki mąki i 6 łyżek wody 6. dzień: 3 łyżki mąki i 6 łyżek wody Raz przygotowany zakwas można dokarmiać wielokrotnie. Do produkcji chleba będziemy potrzebowali tylko 5-6 łyżek zakwasu (ja biorę 250g) resztę zostawiam w pojemniku i codziennie o tej samej porze dokarmiam go 2. łyżkami mąki i 4 łyżkami wody.
Zaczyn: 250g zakwasu wkładamy do sporej miski (ja używam plastikowej) dodajemy 250g mąki żytniej typ 2000 i dolewamy 400ml wody. Wszystko mieszamy tak aby miało konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy miskę szmatką i odkładamy na około 8 godzin. Najlepiej robić to na noc, albo rano :)
Ciasto na chleb: Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodajemy 250g mąki żytniej typ 720, 50 ml wody i 2 mniejsze łyżeczki soli (1 i 1/3 łyżeczki do herbaty). Wszystko mieszamy. Ciasto będzie gęste i trudne do wyrobienia. Keksówkę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do formy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (potrwa to od 1,5h do 3h) przykrywamy szmatką.
Piekarnik nagrzewamy do 200C. Chleb pieczemy 1h15min. Po wyjęciu z pieca od razu wyjmujemy go z formy i przekładamy na kratkę, aby ostygnął. Powinien odpoczywać co najmniej półtorej godziny. Po tym czasie jest gotowy do krojenie. Chleb jak sie go opukuje od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Podczas krojenie powinien zostawać "osad" na nożu. Życzę smacznego! Zapraszam do obejrzenia filmu w którym krok po kroku pokazuję jak przygotować taki chleb.