Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam chleb żytni z foremki, prosty w przygotowaniu i zawsze upiecze się ładny, smaczny, swojski chleb.
mikser, miska, forma do pieczenia duża keksówka,
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1247
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1247
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 111
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 41
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1033
Składniki
Zaczyn: Wsypujemy do miseczki szklankę mąki żytniej, dodajemy zakwas żytni. Zakwas mieszamy łyżką z mąką. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy na jednolitą papkę. Przykrywamy talerzykiem i pieluszką lub ściereczką. Odstawiamy na około 4-5 godzin do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe: Formę (keksowa duża) smarujemy margaryną. Do większej miski wsypujemy 50 dag mąki żytniej, dodajemy sól, zaczyn i wodę. Mieszamy składniki łyżką do wstępnego połączenia. Po wstępnym połączeniu ciasto wyrabiamy mikserem z końcówkami haki, około 5 minut, na gładką masę. Wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej formy, równamy mokrą dłonią i delikatnie wgniatamy je drewnianą patką. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pieluszką tetrową i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (do 4 godzin). Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza i wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na drugą półkę od dołu. Pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 20 minut, grzałki góra/dół, po tym czasie obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 40 minut. Całkowity czas pieczenia chleba wynosi 60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, wykładamy go z formy, zraszamy wodą górną powierzchnię chleba. Chleb studzimy na kratce. Najlepiej zacząć krojenie chleba całkowicie ostudzonego, zimnego. Smacznego !!!