Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wybąbelkowany chlebek z dodatkiem marchewki, czyli kolejna odsłona domowego, pachnącego pieczywa. :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej i mocno rozgrzanej patelni, cały czas mieszając. Przełożyć na talerzyk do ostygnięcia. Resztę składników umieścić w dużej misce, dodać garść uprażonego wcześniej słonecznika. Wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników. Długą keksówkę wysmarować smalcem lub oliwą i obsypać mąką i częścią pozostałego słonecznika. Przełożyć ciasto do foremki. Posypać resztą słonecznika i odrobiną mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin. Piec w 220°C pod przykryciem (u mnie druga foremka, odwrócona) przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę na 200 °C, zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć chleb z foremki na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Można zajadać kiedy jest lekko ciepły, ale kroi się lepiej kiedy całkiem ostygnie. ;)