Wybąbelkowany chlebek z dodatkiem marchewki, czyli kolejna odsłona domowego, pachnącego pieczywa. :)
Chleb żytni na zakwasie z marchewką i słonecznikiem
Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki pszennej typ 750
- 350 g letniej wody
- czubata łyżeczka soli
- 100 g startej marchewki (2 średnie sztuki)
- 2 garście nasion słonecznika
- opcjonalnie łyżeczka miodu
Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki pszennej typ 750
- 350 g letniej wody
- czubata łyżeczka soli
- 100 g startej marchewki (2 średnie sztuki)
- 2 garście nasion słonecznika
- opcjonalnie łyżeczka miodu

Etapy przygotowania
Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej i mocno rozgrzanej patelni, cały czas mieszając. Przełożyć na talerzyk do ostygnięcia. Resztę składników umieścić w dużej misce, dodać garść uprażonego wcześniej słonecznika. Wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników. Długą keksówkę wysmarować smalcem lub oliwą i obsypać mąką i częścią pozostałego słonecznika. Przełożyć ciasto do foremki. Posypać resztą słonecznika i odrobiną mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin. Piec w 220°C pod przykryciem (u mnie druga foremka, odwrócona) przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę na 200 °C, zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć chleb z foremki na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Można zajadać kiedy jest lekko ciepły, ale kroi się lepiej kiedy całkiem ostygnie. ;)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 830

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 903
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 13
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 830

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 903
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
- Impreza
- Grill
- Halloween
- Polska
- Węgierska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kurczak
- Podroby
- Przyprawy
- Czosnek
- Gulasze
Odsłon: 13



Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki pszennej typ 750
- 350 g letniej wody
- czubata łyżeczka soli
- 100 g startej marchewki (2 średnie sztuki)
- 2 garście nasion słonecznika
- opcjonalnie łyżeczka miodu
Słonecznik uprażyć przez chwilę na suchej i mocno rozgrzanej patelni, cały czas mieszając. Przełożyć na talerzyk do ostygnięcia. Resztę składników umieścić w dużej misce, dodać garść uprażonego wcześniej słonecznika. Wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników. Długą keksówkę wysmarować smalcem lub oliwą i obsypać mąką i częścią pozostałego słonecznika. Przełożyć ciasto do foremki. Posypać resztą słonecznika i odrobiną mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin. Piec w 220°C pod przykryciem (u mnie druga foremka, odwrócona) przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę na 200 °C, zdjąć przykrycie i piec jeszcze przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć chleb z foremki na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Można zajadać kiedy jest lekko ciepły, ale kroi się lepiej kiedy całkiem ostygnie. ;)