Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny i zdrowy chleb razowy z ziarnami. Możemy różne ziarna dodawać do ciasta, takie jakie lubimy.
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2150
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7734
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4703
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2150
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7734
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4703
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę żytnią typ 200 wymieszać z wodą i zakwasem.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.
W dniu pieczenia: Smarujemy formę margaryną Kasia i posypujemy otrębami, mogą być żytnie, pszenne lub takie jakie mamy.
Wymieszać mąki z solą, płatkami żytnimi i ziarnem słonecznika.
Wlewamy wodę z miodem oraz zaczyn, na początku mieszamy wszystkie składniki łyżką.
Po wstępnym mieszaniu, mieszamy mikserem z końcówkami haki i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami formy keksowej dużej.
Mokrą łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch ciasta.
Posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godzin w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 250 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 250 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, układamy na kratce do ostudzenia.