Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do wypieku chleba używam ziaren słonecznika i dyni oraz suszonej żurawiny.
mikser, miska, foremki do pieczenia,
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 145
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4194
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 145
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4194
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 176
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: Zaczyn: 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 120 ml wody 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin. W dniu pieczenia: Ciasto: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 50 g płatków owsianych 320 ml wody 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki pestek słonecznika 2 garście suszonej żurawiny Do posypania: garść pestek słonecznika i dyni Do posmarowania formy: margaryna Kasia, otręby żytnie lub mąka żytnia 720 do wysypania formy
Wykonanie: Mieszamy mąki z solą, wsypać pestki słonecznika i suszoną żurawinę i płatki żytnie, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (keksówka 30 cm lub 2 małe 25 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównać wierzch, posypać pestkami słonecznika i pestkami dyni.
Przykryć i odstawić do wyrastania na około 4 godziny w temperaturze pokojowej (ja dodatkowo owinąłem foremki z ciastem folią).
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 stopni Celsjusza (góra + dół). Ciasto w foremkach delikatnie spryskać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ja wstawiam do piekarnika miseczkę z wodą. Piec 20 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza i stopniowo zmniejszyć temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piec kolejne 25 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce do ostudzenia, lekko spryskać wodą skórkę chleba.
Smacznego !!!