Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chlebek cynamonowy"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32550
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 45
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 911
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32550
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 45
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 911
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Składniki
Posypka: orzechy posiekaj, wymieszaj z cukrem i wodą. Przełóż do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i będzie karmelizował. Gdy orzechy zaczną się oddzielać od masy, wyłóż ją na pergamin, rozsmaruj cienką warstwę i zostaw na 1-2 godziny.
Ciasto: piekarnik nagrzej do 180°C. Keksówkę wyłóż pergaminem (ew. wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą). Masło zmiksuj z cukrem. Gdy powstanie jasna masa, domieszaj rozkłócone jajko i mleko. Mąkę przesiej z proszkiem, przyprawą i solą. Dodaj do płynnej masy, zmiksuj na gładko. Wymieszaj cukier z cynamonem.
Wlej do foremki 1/2 ciasta. Posyp cukrem z cynamonem i przykryj resztą ciasta. Wyrównaj wierzch. Posyp pokruszonymi orzechami.
Ciasto piecz około 40 minut. Jeszcze ciepłe udekoruj gwiazdkami anyżu.Źródło: Naj