Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty chlebek dyniowy o lekko słodkawym smaku. Długo zachowuje swoją świeżość. Można go podawać do słodkich lub słonych dodatków.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1017
Kotka kokosowa to jedne z tych ciasto które pojawią się u mnie na stole świąt...
Odsłon: 1283
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1017
Kotka kokosowa to jedne z tych ciasto które pojawią się u mnie na stole świąt...
Odsłon: 1283
Składniki
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier, ciepłą wodę i dwie łyżki mąki. Z podanych składników robimy zaczyn, który następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do osobnej miski wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy puree z dyni, sól, jogurt i olej. Na koniec dodajemy wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Dobrze wyrobione ciasto powinno całkowicie odchodzić od miski i dłoni.
Wyrobione ciasto drożdżowe pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Po upływie tego czasu wyrabiamy krótko ciasto. Przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Chlebek odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięty chlebek smarujemy pędzelkiem nasączonym wodą. Na górę wysypujemy obrane ziarna słonecznika.
Chlebek dyniowy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut.