Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny i puszysty niczym ucierane ciacho, a połączenie tymianku i dyni mnie urzekło. Pałaszujemy na ciepło lub na zimno, podle preferencji.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 99
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 99
Składniki
Cebulę drobno posiekać. Masło rozpuścić na patelni i krótko podsmażyć na nim cebulę z 2 łyżeczkami tymianku (około 3-4 minuty). Będzie pięknie pachnieć. Odstawić z ognia.
Do miski przesiać mąkę, a następnie wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem, solą, gałką muszkatołową i kminkiem. Odstawić.
Do osobnej miski wrzucić purée dyniowe, podsmażoną cebulę (wraz z masłem), a następnie wbić jajka, dolać mleko oraz olej. Wszystko zmiksować do ładnego połączenia składników. Teraz należy odłożyć 2 łyżki masy do osobnej miseczki na później. Do masy dyniowej dodać w dwóch partiach mąkę wymieszaną z przyprawami i połączyć do otrzymania gładkiej masy. Ciasto gotowe.
Małą keksówkę o wymiarach 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, a wierzch posmarować odłożoną wcześniej masą jajeczno-dyniową. Ułożyć plasterki dyni i posypać wierzch pozostałym tymiankiem (ja sypię dodatkową łyżeczkę, bo bardzo lubię jego aromat).
Tak przygotowany chlebek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec do tzw. „suchego patyczka”, co zajmie, w zależności od wilgotności ciasta i rodzaju purée dyniowego około 60-75 minut. Gdy chlebek jest upieczony, wyłączyć piekarnik i studzić jeszcze 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i wystudzić całkowicie na drucianej kratce.