Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja wilgotnego ciasta, które przyrządzić może każdy i to bez użycia miksera. Przepis jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z mocno dojrzałymi bananami. Jeśli akurat macie te owoce pod ręką, resztę składników na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Oryginalny "banana bread" pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, jednak nie ma nic wspólnego z chlebem, jaki jadamy na co dzień. Można go dowolnie wzbogacać, dorzucając orzechy, owoce suszone czy korzenne przyprawy - zawsze się uda i na pewno będzie smaczny.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 36
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12178
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 36
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12178
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Banany obrać ze skórki i 4 rozgnieść widelcem i wrzucić do miski, a piąty pokroić w talarki i odłożyć na bok. Do miski wlać masło, wbić jajko i dorzucić resztę składników. Wymieszać dokładnie łyżką, sięgając do spodu miski, gdzie może zebrać się mąka.
Formę do keksa wysmarować masłem, oprószyć mąką, przełożyć masę i powtykać w nią w dwóch rzędach talarki banana.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec około 50 minut. Ciasto powinno być rumiane, a wbity patyczek suchy. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, wyjąć z formy i delikatnie posypać przesianym cukrem pudrem. Ciasto doskonale smakuje także następnego dnia, zachowuje wilgoć i nie wymaga przechowywania w lodówce.