Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja wilgotnego ciasta, które przyrządzić może każdy i to bez użycia miksera. Przepis jest odpowiedzią na pytanie, co zrobić z mocno dojrzałymi bananami. Jeśli akurat macie te owoce pod ręką, resztę składników na pewno znajdziecie w swojej kuchni. Oryginalny "banana bread" pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, jednak nie ma nic wspólnego z chlebem, jaki jadamy na co dzień. Można go dowolnie wzbogacać, dorzucając orzechy, owoce suszone czy korzenne przyprawy - zawsze się uda i na pewno będzie smaczny.
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1788
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 229
Polecam.
Odsłon: 261
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 66
Składniki
Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Banany obrać ze skórki i 4 rozgnieść widelcem i wrzucić do miski, a piąty pokroić w talarki i odłożyć na bok. Do miski wlać masło, wbić jajko i dorzucić resztę składników. Wymieszać dokładnie łyżką, sięgając do spodu miski, gdzie może zebrać się mąka.
Formę do keksa wysmarować masłem, oprószyć mąką, przełożyć masę i powtykać w nią w dwóch rzędach talarki banana.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec około 50 minut. Ciasto powinno być rumiane, a wbity patyczek suchy. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, wyjąć z formy i delikatnie posypać przesianym cukrem pudrem. Ciasto doskonale smakuje także następnego dnia, zachowuje wilgoć i nie wymaga przechowywania w lodówce.