Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek wyszedł bardzo smaczny, pierwszy raz piekłam go ze śliwką suszoną.
Składniki
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Dosypać mąkę razową.
Dodać jeszcze mąkę żytnią.
Na suchą patelnię wsypać słonecznik.
Dosypać czarny sezam i razem uprażyć.
Uprażone ziarna przesypać do miski z mąkami i dokładnie wymieszać.
Dosypać ziarna amarantusa .
Dokładnie razem wszystko wymieszać drewnianą łyżką.
Wsypać łyżkę soli i wymieszać.
Wsypać łyżkę cukru i ponownie wymieszać.
Dodać świeże pokruszone drożdże, cały czas mieszać łyżką drewnianą.
Wlać do zawartości miski serwatkę oraz wodę.
Dosypać śliwki suszone i wymieszać.
Odstawić ciasto na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazować. Przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Smacznego !