Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek wyszedł bardzo smaczny, pierwszy raz piekłam go ze śliwką suszoną.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5027
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34424
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2089
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113770
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5027
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34424
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2089
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113770
Składniki
Do miski wsypać mąkę krupczatkę.
Dosypać mąkę razową.
Dodać jeszcze mąkę żytnią.
Na suchą patelnię wsypać słonecznik.
Dosypać czarny sezam i razem uprażyć.
Uprażone ziarna przesypać do miski z mąkami i dokładnie wymieszać.
Dosypać ziarna amarantusa .
Dokładnie razem wszystko wymieszać drewnianą łyżką.
Wsypać łyżkę soli i wymieszać.
Wsypać łyżkę cukru i ponownie wymieszać.
Dodać świeże pokruszone drożdże, cały czas mieszać łyżką drewnianą.
Wlać do zawartości miski serwatkę oraz wodę.
Dosypać śliwki suszone i wymieszać.
Odstawić ciasto na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto odgazować. Przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze przez 35 minut.
Smacznego !