Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek pita wymaga tylko 6 składników. Smakuje nieziemsko. Pita jest miękka, puszysta i pulchna. Świetnie współgra z dodatkami mięsnymi i warzywnymi. Może być użyty do kanapek, przekąsek, grilla. Żaden gotowy placek nie może równać się tym przygotowanym z tego przepisu. W lodówce możesz je przechowywać nawet przez 5 dni. Wystarczy je lekko podgrzać lub podpiec.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 125
Królowa grilla :)
Odsłon: 1238
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 185
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 125
Królowa grilla :)
Odsłon: 1238
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 185
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Składniki
W dużej misce rozpuść cukier w ciepłej wodzie. Posyp płyn drożdżami i odstaw na 5 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Dodaj 1 szklankę mąki, oliwę z oliwek i sól. Wymieszaj całość drewnianą łyżką. Powoli dodawaj pozostałą mąkę aż powstanie puszyste ciasto. Zagniataj je przez 10 minut.
Przykryj ciasto wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 60 minut.
Mocno uderz ciasto i podziel je na 12 kawałków. Uformuj równe kule i przykryj je ponownie kuchennym ręcznikiem. Zostaw na 10 minut.
Rozwałkuj każdą kulę za pomocą wałka na równomierny placek. Przenieś placki na blachę do pieczenia wyłożoną lekko oprószoną mąką papierem do pieczenia. Odłóż na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 st. Celsjusza lub jeśli to możliwe, nawet bardziej. Piecz chlebki przez 3-5 minut na dolnej półce. Chlebek pita po wyjęciu z pieca owiń w czysty ręcznik kuchenny.