Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek pita wymaga tylko 6 składników. Smakuje nieziemsko. Pita jest miękka, puszysta i pulchna. Świetnie współgra z dodatkami mięsnymi i warzywnymi. Może być użyty do kanapek, przekąsek, grilla. Żaden gotowy placek nie może równać się tym przygotowanym z tego przepisu. W lodówce możesz je przechowywać nawet przez 5 dni. Wystarczy je lekko podgrzać lub podpiec.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5527
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154751
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1022
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 440
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5527
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154751
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1022
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 440
Składniki
W dużej misce rozpuść cukier w ciepłej wodzie. Posyp płyn drożdżami i odstaw na 5 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Dodaj 1 szklankę mąki, oliwę z oliwek i sól. Wymieszaj całość drewnianą łyżką. Powoli dodawaj pozostałą mąkę aż powstanie puszyste ciasto. Zagniataj je przez 10 minut.
Przykryj ciasto wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 60 minut.
Mocno uderz ciasto i podziel je na 12 kawałków. Uformuj równe kule i przykryj je ponownie kuchennym ręcznikiem. Zostaw na 10 minut.
Rozwałkuj każdą kulę za pomocą wałka na równomierny placek. Przenieś placki na blachę do pieczenia wyłożoną lekko oprószoną mąką papierem do pieczenia. Odłóż na 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 st. Celsjusza lub jeśli to możliwe, nawet bardziej. Piecz chlebki przez 3-5 minut na dolnej półce. Chlebek pita po wyjęciu z pieca owiń w czysty ręcznik kuchenny.