Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek pita to rodzaj pszennego pieczywa, we wnętrzu którego tworzy się charakterystyczna kieszonka. Chlebki pita zwykle faszeruję warzywami i podsmażanym kurczakiem.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1054
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 367
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3233
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 685
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1054
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 367
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3233
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 685
Składniki
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z łyżka mąki. Czekam aż drożdże zaczną pracować.
Do mąki wlewam zaczyn, dodaję oliwę i sól. Wyrabiam gładkie ciasto. Zajmuje mi to około 10 minut. Wyrobione ciasto formuje w kule i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formuję placki wielkości mniej więcej dłoni i grubości około 1,5 cm. Uformowane placki pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piekę w 220 stopniach przez około 8 minut. Placki najlepiej wypiekają się przy tylnej ściance piekarnika, więc piekę je partiami.