Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek pita to rodzaj pszennego pieczywa, we wnętrzu którego tworzy się charakterystyczna kieszonka. Chlebki pita zwykle faszeruję warzywami i podsmażanym kurczakiem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10790
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4829
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9227
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1366
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10790
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4829
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 948
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9227
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1366
Składniki
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z łyżka mąki. Czekam aż drożdże zaczną pracować.
Do mąki wlewam zaczyn, dodaję oliwę i sól. Wyrabiam gładkie ciasto. Zajmuje mi to około 10 minut. Wyrobione ciasto formuje w kule i pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formuję placki wielkości mniej więcej dłoni i grubości około 1,5 cm. Uformowane placki pozostawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na około 20 minut.
Piekę w 220 stopniach przez około 8 minut. Placki najlepiej wypiekają się przy tylnej ściance piekarnika, więc piekę je partiami.