Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto prosty przepis na najlepszy domowy chlebek!
robot ręczny/robot planetarny, miska
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5667
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 111
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 10824
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 51
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5667
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 111
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 10824
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 51
Składniki
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier - wymieszaj. Dolej wodę i oliwę/olej. Wyrabiaj mikserem ręcznym z hakami do ciasta do chleba lub robotem satelitarnym przez około 8 minut. W trakcie wyrabiania wsyp ziarna (jeśli chcesz.
Przełóż ciasto do innej misy (lub zostaw w obecnej) i przykryj suchą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1h - 1,5h.
Ustaw piekarnik na 220 stopni, grzej go razem z blachą. Wstaw na dno piekarnika naczynie żaroodporne z wodą, jeśli twój piekarnik nie ma opcji parowania. Przełóż wyrośnięte ciasto na blat podsypany mąką i uformuj bochenek. Połóż bochenek na kawałku papieru do pieczenia i posyp lekko mąką na wierzchu. Przykryj ściereczką do czasu nagrzania piekarnika. Gdy piekarnik się nagrzeje, natnij chlebek (opcjonalnie) i włóż na blachę razem z papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut do zarumienienia się skórki. Studź na kratce. Smacznego!