Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto prosty przepis na najlepszy domowy chlebek!
robot ręczny/robot planetarny, miska
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45642
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23123
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1349
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45642
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23123
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1349
Składniki
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier - wymieszaj. Dolej wodę i oliwę/olej. Wyrabiaj mikserem ręcznym z hakami do ciasta do chleba lub robotem satelitarnym przez około 8 minut. W trakcie wyrabiania wsyp ziarna (jeśli chcesz.
Przełóż ciasto do innej misy (lub zostaw w obecnej) i przykryj suchą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 1h - 1,5h.
Ustaw piekarnik na 220 stopni, grzej go razem z blachą. Wstaw na dno piekarnika naczynie żaroodporne z wodą, jeśli twój piekarnik nie ma opcji parowania. Przełóż wyrośnięte ciasto na blat podsypany mąką i uformuj bochenek. Połóż bochenek na kawałku papieru do pieczenia i posyp lekko mąką na wierzchu. Przykryj ściereczką do czasu nagrzania piekarnika. Gdy piekarnik się nagrzeje, natnij chlebek (opcjonalnie) i włóż na blachę razem z papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut do zarumienienia się skórki. Studź na kratce. Smacznego!