Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy mój wypiek: super smaczny chlebek pszenny z dodatkiem mąki żytniej i ziaren.delikatny, smaczny i zdrowy.
Naczynie do pieczenia, miska, łyżka, łyżeczka, waga
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1080
Polecam.
Odsłon: 1065
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 209
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1080
Polecam.
Odsłon: 1065
Składniki
Wszystkie suche składniki wsypać do miski, a następnie stopniowo dodawać wodę oraz łyżkę oleju
Ciasto zagniatać 10 minut, a następnie odstawić do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką.
Po godzinie ciasto "złożyć" i odstawić pod przykryciem na noc w lodówce.
Posypać powierzchnię, na którą wyłożymy chleb przed pieczeniem mąką oraz ziarnami i pozwolić ciastu "wyjść" z miski przechylając ją pod kątem. Miska powinna być czysta po "wyjściu" ciasta. Włączamy piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Wkładamy naczynie z wodą na dno
Z ciasta formujemy delikatnie bochenek i przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Ja wpuszczam odrobinę oliwy z oliwek na dno.
Chleb pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza opcja góra-dół, po czym wyjmujemy naczynie z wodą, pieczemy następne 5 minut, po czym wyjmujemy chleb z papierem i pieczemy już bez naczynia kolejne 10-15 minut tylko z opcją dół.
Chlebek wyjmujemy i studzimy, po czym zajadamy się z dowolnym i dodatkami.