Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo pyszny i delikatny chlebek czosnkowo-ziołowy. Pasuje na każdą imprezę lub na codzień w domu. Raz spróbujecie i ten obłędny smak pozostanie już na lata jak ze smakami dzieciństwa.
Składniki
Do odpowiedniej wielkości naczynia (najlepiej metalowe) wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy płaską łyżkę cukru, rozkruszone drożdże, rozpuszczamy je i odstawiamy na bok. Do drugiego naczynia, gdzie bedzie wyrabiane ciasto na chlebek czosnkowo-ziołowy przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie składniki oprócz soli: jajko, oliwę, joghurt, mieszamy i powoli dodajemy mleko z drożdżami również dalej mieszając. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, zbieramy całą mąkę w misce i na koniec dodajemy sól. Ciasto dobrze wyrabiamy ok. 5-10 minut. Dobrze wyrobione cisto zwijamy w kulkę, opruszamy mąką miskę, przykrywamy lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Teraz mamy czas do przygotowania nadzienia do chlebka: myjemy szczypiorek i pietruszkę, siekamy, wrzucamy do miski, następnie ścieramy na dużym oczku tarki ser, przeciskamy przez praskę czosnek, na koniec dodajemy miękkie masło. Rozdrabniamy widelcem, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i dobrze wszystko mieszamy aby powstała jednolita masa. Odstawiamy na bok do wyrównania się smaków.
Wyrośnięte ciasto po wyrośnięciu, odpowietrzamy naciskając na nie, wyjmujemy z miski, dzielimy na 2 kawałki do rozwałkowania. Rozwałkowujemy prostokąt na 3 mm. Rozsmarowujemy część nadzienia, tniemy na 4 cm paski i zwijamy jak harmonijkę wkładając w pionie do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy o wymiarze średnicy 26 cm . Zaczynamy od brzegu, okręgami do środka. I tak postępujemy z całym ciastem i nadzieniem, aż forma będzie pełna. Górę smarujemy mlekiem lub jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C, góra/dół i wkładamy przygotowany chlebek czosnkowo-ziołowy na 40-60 minut w zależności od grzania pieca. Jest wskazane kontrolować pieczenie i jak będzie góra złocista i wyrośnięta, ciasto powinno być gotowe. Można sprawdzić patyczkiem.