Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, domowy chlebek, łatwy do upieczenia przez każdego.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1102
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 209
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20890
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1102
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 209
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20890
Składniki
Do miski wsypać obie mąki i otręby pszenne i wymieszać.
Na suchej patelni uprażyć wszystkie ziarna i wsypać do miski, wymieszać.
Dodać sól, wymieszać, później cukier, wymieszać, potem pokruszone świeże drożdże i ponownie wymieszać.
Dodać maślankę i dokładnie wymieszać.
Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Potem ciasto odgazować i przełożyć do foremek i ponownie pozostawić na 15 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez około 30 minut.
Wyjąć upieczone chlebki z foremek i wystudzić na kratce.
Smacznego !