Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek z wieloma ziarnami w środku upieczony na naturalnej serwatce. Bardzo dobry w smaku.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326351
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12060
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16775
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5457
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326351
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12060
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16775
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5457
Składniki
Do miski wsypać mąkę krupczatkę, mąkę pszenną graham i wymieszać
Dodać otręby pszenne i wymieszać
Wszystkie ziarna zrumienić na suchej patelni
Dodać ziarna do miski i wymieszać, dodać też sól i cukier i wymieszać drewnianą łyżką
Świeże drożdże rozdrobnić palcami, włożyć do miski i wymieszać
Do zawartości miski wlać 1 litr serwatki i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą
Pozostawić ciasto w misce na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia
Po tym czasie odgazować ciasto, następnie włożyć do foremek ( u mnie silikonowych ) i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 30 35 minut
Wyjąć upieczony chlebek z foremek i wystudzić najlepiej na kratce.
Smacznego !!! Do chleba można dodawać dowolne ziarna, zależy co kto lubi. Chlebek jest naprawdę bardzo smaczny i co najważniejsze mało pracochłonny.