Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek z wieloma ziarnami w środku upieczony na naturalnej serwatce. Bardzo dobry w smaku.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 209
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20890
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9589
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4441
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 209
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20890
Składniki
Do miski wsypać mąkę krupczatkę, mąkę pszenną graham i wymieszać
Dodać otręby pszenne i wymieszać
Wszystkie ziarna zrumienić na suchej patelni
Dodać ziarna do miski i wymieszać, dodać też sól i cukier i wymieszać drewnianą łyżką
Świeże drożdże rozdrobnić palcami, włożyć do miski i wymieszać
Do zawartości miski wlać 1 litr serwatki i dokładnie wymieszać łyżką drewnianą
Pozostawić ciasto w misce na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia
Po tym czasie odgazować ciasto, następnie włożyć do foremek ( u mnie silikonowych ) i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 30 35 minut
Wyjąć upieczony chlebek z foremek i wystudzić najlepiej na kratce.
Smacznego !!! Do chleba można dodawać dowolne ziarna, zależy co kto lubi. Chlebek jest naprawdę bardzo smaczny i co najważniejsze mało pracochłonny.