Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo smaczny chlebek zrobiony ze zwykłej mąki oraz ciemnej pszennej chlebowej. Podczas pieczenia całe mieszkanie było w zapachu tymianku, a jeśli chodzi o smak, to trzeba upiec ten chlebek, aby się przekonać, jaki jest smaczny.
Miska, łyżka, łyżeczka, naczynie do pieczenia i wody
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1200
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1200
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Wszystkie płynne składniki połączyć w misce do wyrabiania wraz z tymiankiem oraz drożdżami. Wody zatrzymać około 70 ml, aby można było po trochu dodawać.
Dodajemy mąkę chlebową i wyrabiamy szpatułka lub drewnianą łyżką
Do masy dodajemy mąkę biała i znów dobrze wyrabiamy.
Odstawiamy ciasto pod przykryciem na 15 minut, po czym rozciągamy i składamy.
Odstawiamy na 15 minut i znów rozciągamy i składamy
Zostawiamy tym razem na 3 godziny.
Wbijamy pięść w środek cisstaby wypuścić powietrze, a następnie wykładamy naczynie, w którym będziemy piec chleb papierem do pieczenia. Wpuszczamy trochę oliwy z oliwek na dno
Wkładamy chleb do naczynia, posypujemy ziarnami i wkładamy do zimnego piekarnika.
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza pod przykryciem 30 minut, po czym usuwamy przykrywkę oraz naczynie z wodą, wyjmujemy chleb z papierem z naczynia.
Dalej pieczemy 15 minut. Studzimy i rozkoszujemy się smakiem.