Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo smaczny chlebek zrobiony ze zwykłej mąki oraz ciemnej pszennej chlebowej. Podczas pieczenia całe mieszkanie było w zapachu tymianku, a jeśli chodzi o smak, to trzeba upiec ten chlebek, aby się przekonać, jaki jest smaczny.
Miska, łyżka, łyżeczka, naczynie do pieczenia i wody
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 30
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
Wszystkie płynne składniki połączyć w misce do wyrabiania wraz z tymiankiem oraz drożdżami. Wody zatrzymać około 70 ml, aby można było po trochu dodawać.
Dodajemy mąkę chlebową i wyrabiamy szpatułka lub drewnianą łyżką
Do masy dodajemy mąkę biała i znów dobrze wyrabiamy.
Odstawiamy ciasto pod przykryciem na 15 minut, po czym rozciągamy i składamy.
Odstawiamy na 15 minut i znów rozciągamy i składamy
Zostawiamy tym razem na 3 godziny.
Wbijamy pięść w środek cisstaby wypuścić powietrze, a następnie wykładamy naczynie, w którym będziemy piec chleb papierem do pieczenia. Wpuszczamy trochę oliwy z oliwek na dno
Wkładamy chleb do naczynia, posypujemy ziarnami i wkładamy do zimnego piekarnika.
Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza pod przykryciem 30 minut, po czym usuwamy przykrywkę oraz naczynie z wodą, wyjmujemy chleb z papierem z naczynia.
Dalej pieczemy 15 minut. Studzimy i rozkoszujemy się smakiem.