Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny chlebek, o bardzo ciekawym smaku.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłe mleko szczyptę soli i mąkę robimy zaczyn, zostawiamy by ruszył. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, jajka, dobrze wyrabiamy. Ciasto się klei więc musimy podsypywać mąki, zostawiamy by podrosło. U mnie mrożona włoszczyzna w słupkach, którą podsmażmy na maśle dodając pokrojone, pieczarki. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Ser kroimy w kostkę (można użyć sera fety) , paprykę również, dodajemy do chleba razem z przestudzonymi warzywami. Doprawiamy do smaku pieprzem i suszonymi ziołami możemy dodać również świeże.
Wyrabiamy jeszcze raz ciasto, podsypując mąką. Wkładamy chlebek do foremki keksowej (30 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, przykrywamy i czekamy by trochę ruszył (ok. 10 minut), wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. A potem po wystygnięciu zajadamy z ulubionymi dodatkami.