Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny chlebek, o bardzo ciekawym smaku.
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 33
Dzisiaj zapraszam na prosty deser, który idealnie sprawdzi się i na świąteczn...
Odsłon: 92
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 33
Dzisiaj zapraszam na prosty deser, który idealnie sprawdzi się i na świąteczn...
Odsłon: 92
Składniki
Do rozkruszonych drożdży dodajemy ciepłe mleko szczyptę soli i mąkę robimy zaczyn, zostawiamy by ruszył. Do zaczynu dodajemy mąkę, sól, jajka, dobrze wyrabiamy. Ciasto się klei więc musimy podsypywać mąki, zostawiamy by podrosło. U mnie mrożona włoszczyzna w słupkach, którą podsmażmy na maśle dodając pokrojone, pieczarki. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Ser kroimy w kostkę (można użyć sera fety) , paprykę również, dodajemy do chleba razem z przestudzonymi warzywami. Doprawiamy do smaku pieprzem i suszonymi ziołami możemy dodać również świeże.
Wyrabiamy jeszcze raz ciasto, podsypując mąką. Wkładamy chlebek do foremki keksowej (30 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, przykrywamy i czekamy by trochę ruszył (ok. 10 minut), wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. A potem po wystygnięciu zajadamy z ulubionymi dodatkami.