Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Cebulę drobno posiekać. Zieloną część pora pokroić w dość drobne cząstki. Wszystko lekko poddusić na oliwie, dodać sól i pieprz cytrynowy.. Przestudzić. Ciasto. Mąkę przesiać , drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i gdy się rozpuszczą zmieszać z połową ciepłego mleka. W mące zrobić wgłębienie i wlać płynne drożdże. Zostawić przykryty rozczyn do wyrośnięcia. Gdy zwiększy objętość dodać mleko, sól , czosnek niedźwiedzi i lekko zagnieść. Potem dodać przestudzone warzywa i dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być lekkie. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszki 35 X 11 cm. Dobrze jak ciasto jeszcze trochę odpocznie. Blaszkę wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika( 180 C ) na ok.30-40 min. W trakcie pieczenia po wyrośnięciu ciasta temperaturę można zmniejszyć nawet do 160 C, żeby chlebek doszedł w środku.