Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebki lepinja są jednym z ważniejszych dodatków do wielu dań w kuchni chorwackiej, bośniackiej czy serbskiej. Cevapcici, sos ajvar i chlebki to przepyszne i nierozłączne trio.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1054
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4704
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1357
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1054
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4704
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1357
Składniki
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Następnie dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i odłóż na około 15 minut w ciepłe miejsce, aby wzrosło.
Mąkę przesiej do miski i dodaj wcześniej zrobiony zaczyn, sól, jogurt i wodę. Ciasto wyrabiaj parę minut aż powstanie kleista masa.
Ciasto przełóż do dobrze naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na jakieś 2,5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na dobrze naoliwiony blat, ale nie wyrabiaj więcej. Podziel na 10 równych części i uformuj z nich kulki.
Uformowane kulki spłaszcz lekko, tworząc placki.
Placki poukładaj na blaszkach tak, żeby się nie dotykały. Przykryj ściereczką i odłóż jeszcze do wzrośnięcia na około 30 minut.
Do rozgrzanego do 250°C piekarnika włóż blaszkę z plackami i piecz przez 7-10 minut.