Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebki pita to najprostsze, drożdżowe wypieki na świecie, które należą do codziennego menu wielu mieszkańców Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Najczęściej wykorzystuje się je do maczania w humusie lub sosach, ale też nadziewa się je przeróżnymi farszami. Dzięki obecności drożdży chlebki są lekkie, puszyste i po przecięciu tworzą fantastyczną kieszeń do nadziewania warzywami i przekąskami z grilla. Chlebki pita możesz upiec na kamieniu do pizzy, klasycznej blasze lub usmażyć na patelni. Dzięki każdemu z tych przepisów uzyskasz nieco inny efekt.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 182
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 187
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 182
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 187
Składniki
W dużej misce dokładnie wymieszaj wodę, drożdże, 2-3 łyżki mąki i cukier. Odstaw na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaj resztę mąki (przesianej), oliwę i sól. Najpierw wymieszaj drewnianą łyżką, aż masa będzie puszysta. Potem zagniataj ciasto (ok. 10 minut), aż będzie miękkie, elastyczne i zacznie odklejać się od dłoni. Proces ten wymaga czasu, dlatego możesz zagnieść ciasto przy pomocy robota kuchennego ze specjalnym hakiem, aby ułatwić sobie pracę. Przenieś ciasto do naoliwionej miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu podziel ciasto na 8 równych części i uformuj z nich mniejsze kulki. Ułóż je na blacie, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Weź pierwszą kulkę (resztę nadal trzymaj pod ściereczką, aby nie wyschła) i rozwałkuj ją na cienki placek o grubości ok. 3-5 mm za pomocą wałka do ciasta (możesz także ugniatać otwartą dłonią) i odstaw na kilka minut, aby w cieście uformowały się pęcherzyki powietrza.
Jeśli chcesz upiec pity w piekarniku, rozgrzej go do 220-240°C. Użyj kamienia do pizzy lub odwróconej blaszki do ciasta (one także powinny nagrzać się w piekarniku). Ułóż chlebek (lub chlebki, w zależności od tego, ile placków uda ci się upiec za jednym razem) na kamieniu lub blasze, spryskaj pity i kamień/blaszkę wodą, aby w piekarniku wytworzyła się para i szybko zamknij drzwiczki. Piecz pitę 2-3 minuty, aż zacznie pęcznieć i wytworzy się kieszeń z powietrzem. Po tym czasie za pomocą szczypiec odwróć chlebek na drugą stronę i trzymaj w piecu jeszcze 30-45 sekund. W efekcie otrzymasz jasny chlebek z kilkoma brązowymi plamami.
Jeśli masz do dyspozycji tylko patelnię, użyj naleśnikowej lub żeliwnej i usmaż na niej pity. Mocno rozgrzej patelnię i ostrożnie przenieś na nią placek. Lekko spryskaj środek i od razu zamknij patelnię szczelną pokrywą, aby para nie wydostawała się na zewnątrz. Utrzymuj średni ogień. Po 45 sekundach podnieś pokrywę, ostrożnie odwróć pitę i odczekaj kolejne 30-45 sekund. Placek powinien pozostać blady, z kilkoma brązowymi plamami.
Gotowe chlebki pita podawaj, jak lubisz. Odrywaj fragmenty smaruj hummusem, pastą do smarowania pieczywa lub użyj jako zastępnik klasycznego chleba. Możesz także przeciąć ją na pół, aby powstała kieszeń i faszerować ulubionymi dodatkami.