Łatwy i szybki w przygotowaniu domowy chleb
Chrupiący chleb
Składniki
400 ml letniej wody
- 1/2 łyżki oleju
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 670 g mąki pszennej typ najlepiej 500
- 1 łyżeczka soli
Składniki
400 ml letniej wody
- 1/2 łyżki oleju
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 670 g mąki pszennej typ najlepiej 500
- 1 łyżeczka soli

Etapy przygotowania
1. Przygotowanie zaczynu: • Wlej letnią wodę do miski, dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki z wcześniej odważonej mąki . Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce , aby drożdże zaczęły pracować. 2. Mieszanie składników: • Kiedy drożdże zaczną pracować, przesiej do miski resztę mąki i dodaj łyżeczkę soli. Wszystko dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. 3. Wyrabianie ciasta: • Wyłóż ciasto na stolnicę, dodaj olej i wyrabiaj przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 4. Pierwsze wyrastanie: • Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do miski wysmarowanej olejem. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. 5. Odpowietrzanie i drugie wyrastanie: • Po wyrośnięciu ciasta, zagnieć je kilka razy, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Ponownie ułóż ciasto w misce, przykryj i pozostaw na kolejne 30 minut. 6. Formowanie ciasta: • Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę podsypaną mąką, rozciągnij je, a następnie złóż brzegi ciasta do środka. Powtórz tę czynność. Gotowe ciasto możesz teraz uformować w bochenek oraz ponacinać wzorki , przełożyć do rękawa i odstawić na 15 minut po tym upiec chleb w temperaturze 180 stopni, przez około 50 minut w funkcji piekarnika góra-dół. Najlepiej smakuje na ciepło z masłem i solą . SMACZNEGO!
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2976

Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 59
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 577

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 445
Sałatka jest niskokaloryczną, lekką i bardzo zdrową przekąską. Sos nadaje jej...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 114
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2976

Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 59
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 577

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 445
Sałatka jest niskokaloryczną, lekką i bardzo zdrową przekąską. Sos nadaje jej...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 114



Składniki
- 1/2 łyżki oleju
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 670 g mąki pszennej typ najlepiej 500
- 1 łyżeczka soli
1. Przygotowanie zaczynu: • Wlej letnią wodę do miski, dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki z wcześniej odważonej mąki . Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce , aby drożdże zaczęły pracować. 2. Mieszanie składników: • Kiedy drożdże zaczną pracować, przesiej do miski resztę mąki i dodaj łyżeczkę soli. Wszystko dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. 3. Wyrabianie ciasta: • Wyłóż ciasto na stolnicę, dodaj olej i wyrabiaj przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 4. Pierwsze wyrastanie: • Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do miski wysmarowanej olejem. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. 5. Odpowietrzanie i drugie wyrastanie: • Po wyrośnięciu ciasta, zagnieć je kilka razy, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Ponownie ułóż ciasto w misce, przykryj i pozostaw na kolejne 30 minut. 6. Formowanie ciasta: • Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę podsypaną mąką, rozciągnij je, a następnie złóż brzegi ciasta do środka. Powtórz tę czynność. Gotowe ciasto możesz teraz uformować w bochenek oraz ponacinać wzorki , przełożyć do rękawa i odstawić na 15 minut po tym upiec chleb w temperaturze 180 stopni, przez około 50 minut w funkcji piekarnika góra-dół. Najlepiej smakuje na ciepło z masłem i solą . SMACZNEGO!