Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy i szybki w przygotowaniu domowy chleb
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 6
Polecam.
Odsłon: 746
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2025
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 6
Polecam.
Odsłon: 746
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2025
Składniki
1. Przygotowanie zaczynu: • Wlej letnią wodę do miski, dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki z wcześniej odważonej mąki . Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce , aby drożdże zaczęły pracować. 2. Mieszanie składników: • Kiedy drożdże zaczną pracować, przesiej do miski resztę mąki i dodaj łyżeczkę soli. Wszystko dobrze wymieszaj, aż składniki się połączą. 3. Wyrabianie ciasta: • Wyłóż ciasto na stolnicę, dodaj olej i wyrabiaj przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 4. Pierwsze wyrastanie: • Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do miski wysmarowanej olejem. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. 5. Odpowietrzanie i drugie wyrastanie: • Po wyrośnięciu ciasta, zagnieć je kilka razy, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Ponownie ułóż ciasto w misce, przykryj i pozostaw na kolejne 30 minut. 6. Formowanie ciasta: • Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę podsypaną mąką, rozciągnij je, a następnie złóż brzegi ciasta do środka. Powtórz tę czynność. Gotowe ciasto możesz teraz uformować w bochenek oraz ponacinać wzorki , przełożyć do rękawa i odstawić na 15 minut po tym upiec chleb w temperaturze 180 stopni, przez około 50 minut w funkcji piekarnika góra-dół. Najlepiej smakuje na ciepło z masłem i solą . SMACZNEGO!