Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne mini pieczywko na drugie śniadanie.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 403
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 749
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 359
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 403
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 749
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 359
Składniki
Do głębokiej miski przesiewamy mąkę , robimy wgłębienie wkruszymy tam drożdże i posypujemy cukrem. Następnie wlewamy letnie mleko , olej , a na boki miski dajemy sól i pieprz. Ciasto dokładnie wyrabiamy i przykryte odstawiamy do wyrośnięcia. Potem z ciasta robimy rulony i wycinamy kawałki jak na kopytka . Każdy kawałek nacinamy nożykiem do frytek. Ciasteczka odstawiamy do wyrośnięnia. Rozgrzewamy piekarnik na 180 C. Ciasteczka smarujemy jajkiem roztrzepanym z szczyptą soli. Pieczemy kilkanaście minut , temperaturę można zmniejszyć do 160-170 C. Ja osobiście wolę te ciasteczka bardzo jasne , wtedy są mięciutkie.