Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno ciasto trzy dodatki.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5384
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 905
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5384
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 905
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1346
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach mleka i cukru. Odstawiamy na około 10 minut. Do miski dodajemy mąkę, resztę mleka i cukru, wbijamy jajka i wlewamy rozpuszczone masło. Po upłynięciu 10 minut dodajemy drożdże. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Możemy podsypać troszkę mąki jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części; do jednego dodajemy; wiórka i aromat śmietankowy. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. do drugiego dodajemy; rodzynki i aromat waniliowy. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. do trzeciego dodajemy; śliwki, aromat migdałowy i przyprawę do piernika. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasta już wyrosną; rwiemy małe kawałki formujemy małe ciasteczka <mi wyszły duże ciacha lub malutkie bułeczki;P> układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasteczka smarowałam jajkiem rozmąconym z łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mleka. Pieczemy w 175* do czasu aż ciasteczka będą rumiane. Gotowe ciasteczka możemy osypać cukrem pudrem, ja polałam je rozpuszczonymi cukierkami z odrobiną mleka i oleju. Pyszne. Jest to bazowy przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe.